8. kesäkuuta 2017

Pohdintaan ja kuulumisia.

Mitä meille kuuluu yleisesti. Ajattelin lähteä rakentamaan tätä postausta vähän erilailla kuin yleensä, en siis kirjoita mitä ollaan nyt viime aikoina tehty, vaan pohdiskelen asioita nyt vähän syvemmin.

Käytiin manantai iltana meidän kalamontuilla, jonne vietiin ahvenen ja särjen poikasia. Ne jotka eivät tiedä niin meillä on siis noin 2 km päästä kotoa kaksi monttua joissa on vettä. Toinen on sellainen missä käydään uittamassa kesäisin myös koiria, koska siellä pohja on hiekkaa. 
Toinen monttu on on paljon syvempi, eikä siellä ihminenkään saa jalkoja pohjaan. Isommassa montussa on pohjalla myös isoja kiviä ja siellä on myös kaloja. 

Kuitenkin käydessämme siellä, paikalla oli myös naapurin Erkki (nimi muutettu) ja hänen 12 vuotias sekarotuinen koiransa Juri. Vaikka Jurilla on jo ikää ihan kunnolla, on se luonteeltaan edelleen kuin pikku pentu ja täynnä tarmoa. Vaikkakin huomasin sen ontuvan jo toista takajalkaasa, se ei kuitenkaan ollut ainoa asia minkä panin merkille.... huomasin myös että paikalla seisoessaan Jurin takajalat vapisivat ihan samalla tavalla kuin Veetillä. Se sai minut taas pohtimaan, onko koirani sittenkään niin terve, kuin mitä ulospäin näyttää?


Kuvan ottanut ©Jenny P
Jalkojen vapina on mietityttänyt minua jo pitkään, mistä se johtuu ja voiko sille tehdä mitään. Vapinaa ilmenee vain juoksemisen jälkeen paikalla ollessa, ei siis vapise levossa. Pentuna Veetillä töksähteli takajalat laukassa, ja silloinen eläinlääkäri ei osannut sanoa mistä töksähtely johtui.
Kasvaessa töksähtely jäi, mutta vapina tuli tilalle, tähän mennessä en ole saanut yhdeltäkään eläinlääkäriltä kunnollista vastausta mistä vapina voisi johtua. Kuvauttamalla koiran varmaan voisi selvitä jotain, mutta koira kun ei oireile mitenkään muuten.
Polvet Veetillä on huonot ja joskus kovemmassa menossa saattaa vasen polvi mennä paikoiltaan, mutta palautuu välittömästi paikoillensa. Jos koira törmää vauhdissa johokin, voi polvi olla paikoiltaan 1-3minuuttia, jonka jälkeen palautuu normaalisti. Voisiko vapina siis johtua huonoista polvista?

Jalkojen vapina muistuttaa mielestäni lähinnä sitä, kun jalat menevät maitohapoille. Vakkari eläinlääkärimme totesi vapinasta, että uiminen voisi auttaa, mutta mitenkäs uitat koiraa joka vihaa vettä? Koirien uimahalliin meillä on yli 110 km matka, joten sinnekkään ei olla lähdetty.
Näin kesällä voisi toisaalta varata ajan molemmille koirille ja vain lähteä ajelemaan, mutta sekin täytyisi sumplian niin että oltaisiin molemmat Teemun kanssa lomalla.

Kuvan ottanut ©Jenny P
Niin sanottuja luonnon esteitä Veeti hyppelehtii mielellänsä, eivätkä takajalat haittaa/hidasta menoa mitenkään. Tuntuu että sillä on hyvät lihakset takajaloissa, koska se pystyy oikeasti ponnistamaan korkeallekkin ja näin pääsee isommankin esteeen yli.
Polvien takia olen pitänyt Veetin hoikassa kunnossa, vaikka ei ruokinnan kanssa ole joutunut kyllä koskaan tappelemaan tuon koiran kanssa. Kastroinnin myötä on tunutunut, ettei ruoka edes imeydy siihen kunnolla vaikka muuten ruoka on monipuolista ja todettu hyväksi koiralla. Veeti syö siis samalla tavalla kuin Välkky, eli 50/50 lihaa ja nappulaa. Lihoina menee sika, nauta, lohi ja kana. Sisäelimet eivät ole oikein koskaan olleet Veetin juttu, ja se jättääkin sisäelimet usein syömättä. Nappulana toimii milloin mikäkin mm. jahtivahti, rokka, purenatural.

Kuvan ottanut © Jenny P
Noin muuten meillä menee hyvin, vaikka välillä toivoisi että talossa asuisi pelkkiä uroksia. Välky kiima alkaa olemaan taputeltuna, mutta taidetaan varoiksi vielä jättää lauantainen mätsäri pois, ettei saada kaikkia uroskoiria sekaisin. Mimmillä on loppukiima ja tärppipäivät menossa, ja se toden totta rassaa tällä hetkellä hermoja, koska Väinö vouhottaa yöt ja päivät tyttöystävänsä perään.
Viimeinkin on tullut kesä ja lämpö, vaikkakin tällä hetkellä vettä sataakin mutta ilma on silti lämmin.
Pitäisi itse skarpata taas kuvaamisen suhteen, kun joutuu postauksiin etsimään talvisia kuvia kun uusia ei ole tullut otettua.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätähän kommentti, kiitos!