21. toukokuuta 2015

Koirien hinnoittelu?

Tulin avautumaan aiheesta, joka ottanut itseä nuppiin jo aika pitkään. Kaikki asiat tässä tekstissä ovat omia mielipiteitäni, eivätkä kohdistu kehenkään tiettyyn ihmiseen.

Aiheena siis ylihinnoitellut koirat. Jokainen koiraihminen on varmasti huomannut, että tässä 10-vuoden sisällä koirien hinnat ovat oikeasti nousseet pilviin. Jos ennen sait koiran 500 eurolla, nykyään se maksaa vähintään 1 000 euroa.
Ja tietysti koska seropien hinnat nousevat, myös rotukoirien hintojen pitää nousta.
Usein kuule sanottavan, että koiralla ei ole hintarajaa, ettei ole väliä kuinka paljon se maksaa. Olen tässä asiassa sekä samaa mieltä että hiukan erimieltä.
Tietysti koiran ostaminen ei saisi riippua hinnasta, että "mitä halvempi sen parempi", ei näin.
Silti pitäisi kuitenkin miettiä mikä on kohtuu hinta maksaa koirasta, onko kohtuullista pyytää koirasta se 1 500 euroa, vain koska se on rekattu rotukoira? Ottaen vielä huomioon että saman verran rahaa uppoa siihen koiraan ensimmäisen vuoden aikana, riippuen tietysti koirasta sekä paikkakunnasta.  Eli ensimmäisen vuoden aikana rahaa menisi yhteensä 3 000 euroa. Miltä se sinun korvaasi kuulostaa?






Tietysti koiran hinta riippuu paljon koirasta, siitä onko se puhdasrotuinen vai sekarotuinen. Silti minusta tuntuu että nykyään harva ihminen tietää mikä on sekarotuinen. 
Tietysti se että koirasta löytyy kahta tai useampaa rotua, mutta myös koira jonka vanhemmat ovat samaa rotua, mutta eivät ole rekattuja on sekarotuinen. Ethän voi silloin millään todistaa, että koira olisi puhdasrotuinen. Silti paljon näkee markkinoilla koiranpentuja, joita myydään puhdasrotuisina, vaikka niiden toinen vanhempi tai molemmat eivät olisi rekattuja. 

Mistä sitten huomaa että pennut ovat olleet vahinko tai että ne on tarkoituksella tuotettu. 
Useimmiten hinta ratkaisee tämän, koska pennut jotka ovat olleet vahinko, niin niistä halutaan päästä eroon ja pyyntihinta on yleensä alhainen. Kun taas tarkoituksella tehdyt pennut ovat hinnaltaan rotukoiran luokkaa. 

Paljon olen nähnyt nyt kamppanjoita kissoista, joita on liikaa. Joka kesä tulee uudet pennut, ehkä jopa kahdet ja Suomi pursuaa kodittomia kissoja. Sama ongelma rupeaa olemaan myös koirissa, koska tarjontaa on yksinkertaisesti liikaa. Tänä päivänä ei ole 100% varmuutta siitä, että jokainen koiranpentu saisi hyvän pysyvän kodin. Epäilisin että ainakin 3/6 pennusta vaihtaa kotia ainakin kerran elämänsä aikana. Ja yleensä se on siinä kun koira rupeaa olemaan murrosiässä. 



Ja jotta Suomessa ei olisi tarpeeksi koiria omasta takaa, niin raahataan niitä ulkomailta tänne, koska sielä ei ole niille koirille tarpeeksi hyviä koteja. En tarkoita tällä nyt sitä, etteikö rescue koiran otto olisi hyvä asia, mutta koska koiria on kodittomana täällä Suomessakin, on se mielestäni hiukan epäreilua. Tietysti rescue koiran saa usein valmiiksi leikattuna, madotettuna ja rokotettuna, eikä se välttämättä maksa yhtä paljon kun se pentu kasvattajalta. 
Tosi asia kuitenkin on että jokainen rescue koira vie potenttiaalisen kodin Suomalaiselta koiralta


Välillä tuntuu että mitä monipuolisempi rotukokoelma, niin sitä värikkäämpi hinta. Ja mahdollisesti silloin pyydetään enemmän jos vanhemmissa on joko Chihua, Ranskista, Amstaffia yms molossi koiraa. Yksi parhaista syistä mitä olen kuullut on "hinta korkea ettei oteta hetken mielijohteesta", niin yleensä ihmiset kai ottavat sen 100e koiran hetken mielijohteesta. Kuitenkin näillä "kasvattajilla" on usein tullut rahan himo jo alkuvaiheessa, kun hintana komeilee 800e 4 rodun mixauksessa, josta voidaan kertoa että isä on puhdasrotuinen. 

Myös tämän tyyppiset ilmoitukset ovat tuttuja varmasti kaikille: 

Myydään puhdasrotuisia pomeraninpentuja. Vanhemmat rekattuja, mutta pentuja ei rekisteröidä. Hinta 850e. 
Tässä kohtaa tulee mieleen miksi pentuja ei rekisteröidä, vaikka ne voisi kun kerran vanhemmatkin on rekattu? Kun asiasta kysytään, niin kasvattaja saattaa kierrellä totuutta, tai tiuskii ettei ainakaan minulle myy pentuaan. Minun päähäni ei yksinkertaisesti iskoistu se miksei niitä pentuja rekisteröidä, mutta kuin juuri sen takia että ei vain näkyisi tietokannassa. Josta tulee ensimmäisenä mieleen pentutehtailu sekä yksinkertaisesti rahastus. 

Kuitenkin on muistettava sekin sanonta, ettei se ole tyhmä joka pyytää, vaan se joka maksaa! 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätähän kommentti, kiitos!