5. huhtikuuta 2017

Tekeekö nimi koiran?

 Useimmilla ihmisillä on yleensä jokin tarina kerrottavana koiran nimestä, se mistä se nimi on saanut alkunsa. Miksi juuri tämä nimi on annettu koiralle? Jotkut haluavat antaa koiralle nimeksi jonkun tutun nimen jostain elokuvasta, sarjasta tai ehkä lasten sadusta. Ehkä nimi on lyhennys koiran virallisesta nimestä, jonka se on saanu kasvattajalla.

"Koiralle nimi tulee olemaan yksi sen parhaiten tunnistamista sanoista, sillä sitä toistetaan ja paljon. Nimellä käsketään, komennetaan, houkutellaan, kehutaan ja torutaan erilaisia äänenpainoja käyttäen, joten ei ole aivan yhdentekevää miten koirasi nimeät." - Koiranpentu.fi 

Millainen nimi on sitten hyvä? Omasta mielestäni nimen pitää olla ytimekäs ja sellainen että se on helppo lausua. Minulla on ollut tapana jo ennen koiran tuloa miettiä nimi vaihtoehtoja, kun olen mielestäni löytänyt sopivia nimiä, menen metsään seisomaan ja huudan sitä nimeä useaan kertaan. 
Jos nimi kuulostaa selkeältä huudettaessa, niin yleensä se valikoituu nimeksi. Välillä käy myös niin että nimi on helppo lausua, mutta se ei yksinkertaisesti sovi koiralle yhtään. 

Omilla koirillani ei ole mitään tarinaa kerrottavanaan nimestä. Jo 15-vuotiaana olin päättänyt että ensimmäinen oma koirani olisi uros ja se saisi nimen Väinö, Kalevalan Väinämöisen mukaan. Veeti yksikertaisesti näytti ihan Veetiltä, ja ainoa kriteeri nimen kohdalla oli että se rimmaisi Väinön kanssa. Jolloin tuli Väinö ja Veeti. 
Minulle on myös ihan vieraat ihmiset sanoneet, että tuo koira näyttää ihan siltä että sen nimi olisi Veeti tai Vertti. 
Molempien koirien nimet ovat ns supisuomalaisia nimiä, en halunnut niille mitään erikoisia nimiä, vaan ihan helpot suomalaiset nimet. 
Välkyn kohdalla nimen keksiminen oli vaikeampaa ja siitä ei pitänyt edes tulla Välkkyä. 
Kerroin äidillekkin että olemme menossa hakemaan Vilmaa kotiin, mutta kun se pentu oli viimein sylissä Teemu sanoi minulle, ettei se näytä yhtään Vilmalta. No ei näyttänytkään, eikä ollut edes Vilman kaltainen. Koko kotimatka yritettiin keksiä kutsumanimeä, koska kasvattajan antama Bläckie ei oikein sopinut omaan suuhun. 
Minä ehdotin Vilkkua ja Teemu sanoi lopulta että Välkky on parempi, ja niin siitä tuli Välkky. 
Vaikkakin minulle monta kertaa sanottiin että se on pojan nimi. Onko sillä sitten jotain väliä? Onko koirille edes olemassa eri sukupuolten nimiä? 
Annetaanhan lapsille nykyään Suomessa nimeksi esim Mustikka, Puolukka, Kivi, Karhu.

Tietysti sillä lapsella voi olla myös monta nimeä, jotka edes jollain tapaa rimmaavat sen oikean kutsumanimen kanssa. Väinöä on sanottu mm. Väpäksi ja Väiskiksi. Veeti taas on Kekkuli, Vekkuli,Veke, Vetskari, Vellihousu, Vempula yms.
Niimpä myös Välkylle on ilmaantunut muita nimiä, joista yleisimmät ovat Väläys ja Kälkky.


Millainen nimi sinusta on hyvä?


1 kommentti:

  1. Väpä mielletään kans pojan nimeksi, ehkä sen takia kun Vili Vilperissä se yks hahmo oli poika ja nimeltään Väpä. Alunperinhän kutsumanimi oli Väike (mulla oli pieni eri kielillä koirien nimiteemana, väike on viroa), mutta isäni ei osannut sitä oikein sanoa niin lyhenty sitten Väpäksi. Mutta toisaalta, tunnistaa tuo elukka muutkin lempinimensä, että onko sillä nimellä sitten loppupeleissä mitään väliä :D Mulle se on suussa vääntynyt jo sukupuolineutraaliksi nimeksi, mutta silloi tällöin nimestä tulee kysymyksiä, kumpaa sukupuolta koira edustaa jos ei jalkoväliin näe. Nanoa näkee myös myös uroksilla, ehkä ne perinteisemmät Retu, Musti, Nalle yms. on ne selkeästi urosmaiset nimet, mutta Välkky on mun makuun sukupuolineutraali jo, joten tuskimpa tuo nimi pahentaa kantajaansa :)

    Koiran haukuntaa

    VastaaPoista

Jätähän kommentti, kiitos!