7. tammikuuta 2016

Mikä lie kylmyys sepustus

Jeesus, että on viime päivinä ollut kylmää! Tälläkin hetkellä mittarissa on -28,5 pakkasta. On jännää miten Suomessa mennään ilmojen suhteen ihan ääripäästä ääripäähän, siis tarkoitan sillä että juuri hetki sitten oli +10 lämmintä ja nyt kivutaan kohta -30.
Itseäni huolestuttaa millai pihalla asuvat koirat ovat kerinneet vaihtamaan talviturkkia, koska ilmat ovat niin lämpöisiä olleet, ettei muhkeaa turkkia ole tarvittu.
Onneksi itse omistan tuommoisen arktisen villapedon, tarkoittaen tällä siis Väinöä.
Väinö ei ole moksiskaan kylmästä ilmasta, eilenkin se vain makasi lumihangessa tyytyväisenä, vaikka kopissa pahnojen seassa olisi varmasti ollut paljon lämpöisempi.



Tänä aamuna kun kävin katsomassa miten sen on pärjännyt yön, herran turkki oli aivan kuurassa, mutta kokeiltuani turkkia se hohkasi lämpöä.
Ajatella, että tuossa koirassa on lyhytkarvaista ajokoiraa, ei päälle päin kyllä huomaisi sitä! Niin paksu ja villava karva sillä on, ja näin talvisin huomaa että koko koira on kuin luotu kylmään talveen. Niin paljon enemmän se nauttii talvesta, kuin muista vuodenajoista.

Kun muut koirat käyvät ulkona pissalla ja juoksevat takaisin sisäle lämpöön, Väinö saattaisi lähteä ominpäin jopa metsälenkille.
 Ja koska se on ulkokoira, pidän tarkan huolen siitä, että sillä on kaikki mitä se tarvitsee. Vien koirille lämmintä vettä 2x päivässä, koska vesi jäätyy näillä pakkasilla nanosekunnissa. Koirat saavat vettä aamulla, sekä illalla ruuan kanssa.
Näinä kylminä ajanjaksoina koirat myös voivat pulleasti, ne saavat lämmintä "puuroa/velliä" sekä raakaa lihaa. Tämä ns. puurovelli sisältää kaikki vitaminit ja hivenaineet, puuro ainekset ja milloin mitäkin lihaa ja rasvaa. Se on meillä todettu hyväksi, koska 7 koiran ruokkiminen pelkillä nappuloilla käy kalliiksi. Jahtikaudella koirat saavatkin sitten JV energiaa.



Joka koiralta löytyy lämpöeristetty koppi, joka on täynnä pahnaa näin talvella. Ja esim. Sutki ja Onni jakaa kopin toistensa kanssa ja näin ollen kummankin on lämpöisempi olla. Kopeissa ollaan pidetty mittaria ja huomattu että kylmä niiden ei sielä tule. Itse asiassa ihminenkin pärjäisi kopissa vaatteet päällä.
Ja jos oikein kylmä tulee, eli silloin kun pakkanen menee sen -30 puolelle, osa koirista tulee sisälle taloon ja osa kiikutetaan karjakeittiöön, jonne saadaan jopa +28.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätähän kommentti, kiitos!