12. heinäkuuta 2016

Ruokaa etsimässä

Otsikon mukaan puhutaan taas ruokinnasta, ja tarkoitan siis Veetin ruokintaa.  Aihe tämä sen takia, että meidän nappula loppui ja mä oon tuskastellut mitä tilaan seuraavaksi. Veeti söi siis ANF:n perus nappulaa ja sain 6kg pussin aikoinaan siskoltani, jonka koira ei tätä voinut syödä.
Meillä tuo pussi kesti melkein 6kk, koska koira syö nappulaa aamuisin jonkun 60-100 grammaa.

Veeti on pysynyt hyvässä lihassa ja lihonutkin muutaman hassun kilon, joka on oikeastaan vain plussaa koska se oli ennen vähän liian laiha. Tosin kun huomasin sen lihonneen, meinasin laittaa sen paastolle, mutta ehkä paljon liikkuvalle koiralle 14kg paino on parempi kuin 9kg.
Veeti oli ennen leikkausta tosiaan tuon 9kg painava ja se oli tosi hoikassa kunnossa, välillä tuntui että kaikki tuli vaan läpi. Nyt kun se on saanut enemmän raakaa, niin on painokin noussut.

Mulla oli suunnitelmissa ensin ostaa Rokan Kevyttä, tämä valikoitu ihan sen perusteella että pelkään että koira lihoaa liikaa. Ja se on aina huono juttu, ainakin omasta mielestäni. Inhoan lihavia koiria, niitä on tullut nykyään ihan liikaa vastaan. Miten ihmiset eivät tajua ettei se ole rakastamista, että koira näyttää enemmän ryhävalaalta kuin koiralta.

Viikonloppuna törmäsin uudestaan Valion puristeruokaan, ja kiinnostus nosti taas päätään. Rupesin syynäämään näitä kahta (Rokka Kevyt vs Valio Energia), selasin kaikki tiedot mitä vain sain netistä irti molemmista.


Valion energiassa on 3% enemmän proteiinia kuin Rokan kevyessä, mutta rasva määrä on molemmissa sama 10%. Tuo 10 prosenttia on aika vähän energia ruuaksi, mutta kai sille on jokin periaate. 
Sitten jos katsotaan päiväannos taulukkoa, ja meidän kohdalla 10-15kg kohtaa. 

Energiaa Veetille saisi antaa (riippuen nyt sen tämän hetkisestä painosta) 133-180g  (jos siis syötettäisiin pelkkää nappulaa). 
Kun taas Rokkaa pitäisi antaa 180-245g, syötettäessä pelkkää nappulaa. 
Eroa ei ole huikea, mutta silti merkittävä. 
Hinnaltansa Valio on kalliimpi, mutta se ei oikeasti valinnassa merkkaa yhtään. Valiota ei määrällisesti menisi niin paljoa, kuin Rokkaa, koska ruokintamäärä on vähemmän. Jos siis ajatellaan kuinka kauan 50/50 ruokinnalla 15kg säkki kestää. 

Vehnätön nappula on meille ihan täysin edoton, koska Veetillä on ollut viljojen kanssa vähän ongelmia. Rokkaa saa helposti Unessalta, mutta Valiota joutuu tilaamaan netistä. Tosin ostaessa vähintään 30kg ruokaa saa ilmaisen kotiinkuljetuksen Koiravarusteelta, ettei se tilaaminen niin työlästä ole. 

Mikä sitten mietityttää, no se että Valion ruoka on puristettua. Tehdään ilmeisesti erilailla kuin normaali nappula. Puriste ruokaa on kyllä kehuttu, se kuulemma imeytyy nopeammin. 


Myös koostumukseltaan puriste on erilaisempaa kuin normaali nappula. 


Tuo puriste-nappula muistuttaa jotain kanin pellettiä. Silti kaikesta epäilystä huolimatta, tilasin tuota puristetta. Jos Veeti vaikka kelpuuttaisi sen, toivottavasti kelpuuttaa. 
No kerron tänne sitten, kun ollaan päästy kokeilemaan tätä uutta nappulaa käytännössä. 

Onko teillä kokemusta Valion puriste-nappulasta?
Mitä nappula merkkiä syötätte? 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätähän kommentti, kiitos!