13. lokakuuta 2016

Karvanlähtö ongelmana

Kyllä kismittää tuo koira. Koirassa yksinään ei ole mitään vikaa, vaan se turkki, se karva.
Mä olen ollut lähellä hermoromahdusta tässä pitkän aikaa, kun olen miettinyt mistä kiikastaa.
Tiedän että koirilla on karvanlähtö noin 2 krt vuodessa, niinkuin esim Väinöllä. Väinö pudottaa talvikarvan keväällä ja myöhäissyksynä se rupeaa kasvattamaan talvikarvaa (ihan kelistä riippuen), jolloin muutama karvatupsu tarttuu harjatessa kampaan. Sitten on Veeti, joka pudottaa karvaa ihan koko ajan, oli sitten kesä,syksy tai talvi. Kaikki mahdollisesti allergiat mä olen pudottanut pois laskuista, koska ei tuossa ole sellaisia kohtia missä näkyisi ns. kaljuja kohtia, eikä ole tullut mitään muitakaan ongelmia ruokinnan suhteen. Ainoa ruoka-aine joka on tuottanut ongelmia on vehnä, mutta sitä se ei ole syönytkään vuosiin ja ruoka meillä on täysin vehnätöntä.

Mistä tämä karvan pudottaminen sitten johtuu? Kunpa tietäisin. Mielestäni koko aikainen karvan pudottaminen ei ole ihan normaalia. Veeti pestään 1-2 krt vuodessa, likaisena useimmiten. Tänään itse asiassa on pesupäivä.
Veeti on jaksoittain pahimman karvanlähdön aikaan saanut ruuan seassa Fullolifen Skin & Coat öljyä, eli TÄTÄ. En ole silti huomannut mitään eroa turkin laadussa tätä käyttäessäni, joten en tiedä onko ihan humpuukkia tuollaiset turkkiöljyt?
Veetin turkki on kiiltävä ja muuten ulkoisesti hyvässä kunnossa, se ei hilseile eikä iho ole kuiva.
Tosin kyllähän sen turkki on pehmentynyt kastroinnin myötä, mutta ei mielestäni haittaavasti, kun karvat ei kuitenkaan takkuunnu.
Harjaamalla koirasta lähtee karvaa, vaikka harjaisit monta päivää niin sitä karvaa lähtee joka päivä yhtä paljon. Erityisen paljon karvaa lähtee ns housukarvoista, ja sieltä karvaa lähtee ihan sormin nyppimällä. Housukarvoja Veeti ei anna harjalla harjata, joten vain nyppimällä olen saanut sieltä pidellä, muttta tuntuu ettei se karva lopu koskaan. Välillä tuntuu, että sitä mukaa kun saan karvaa revittyä koirasta, niin se pukkaa jatkuvasti lisää karvaa mun nypittäväksi/harjattavaksi ja näin kierre jatkuu.

Olen myös miettinyt johtuisi karvan lähtö siitä, että Veeti on paljon ulkona. Mutta toisaalta tämä karva-ongelma tuli sen jälkeen kun koira kastroitiin, ennen sitä ongelmaa karvanlähdön kanssa ei ollut. Silloin Veeti pudotti karvaa keväällä ja myöhäissyksynä, niinkuin Väinökin.
Voisiko siis olla että karvan pehmeytymisen jälkeen karva vain putoaa herkemmin?
Voisiko tähän meidän ongelmaan auttaa jokin muu öljy, joka auttaa paremmin tähän asiaan?


Nyt siis jos tiedät jotain mikä voisi auttaa, niin kertoisitko siitä kommentoimalla tätä postausta. Tietysti minuun saa yhteyden myös IG:ssä sekä sähköpostilla. 

2 kommenttia:

  1. Toisilta koirilta vaan tippuu karvaa ympäri vuoden ilman mitään sen kummempaa syytä. Esimerkiksi corgeilla on aika usein kaksi karvanlähtöä vuodessa, kumpikin niistä kestää n. 6kk. Monilla kastrointikin vaikuttaa karvan tippumiseen, tiputtaa Torekin karvaa nykyään koko ajan, muttei onneksi mitenkään häiritsevästi. Joillain turkin kasvu lisääntyy kastroinnin myötä, jos niin käy niin ei sille oikeastaan mitään voi. Ja se sitten luonnollisesti lisää myös karvojen irtoamista. Edesmenneeltä corgilta tippui kastroinnin jälkeen koko sen loppuiän karvaa joka ikinen päivä ja enemmän kuin ennen, eikä siihen vaikuttanut oikeastaan mikään.

    Öljylisää ja sinkkiä nyt ainakin voi kokeilla. Tossa fullolifen öljyssä on turhiakin öljyjä, kasviöljyt on koirille aika turhaa. Eli vaihtaisin ihan kunnon lohiöljyyn, jota voi ja ehkä tässä tapauksessa kannattaakin antaa ihan ympäri vuoden. Voi olla että auttaa, tai sitten ei.

    VastaaPoista
  2. Mä tiedän useita pitkäkarvaisia koiria, joilla kastroinnin jälkeen ei turkki oikein vaihdu enää ollenkaan ja siitä tulee sellainen yksi pöhöttänyt kasa ja karvojen ajelu veks on ainoa keino uudistaa turkkia, joten ehkä koiraa ajatellen kuitenkin mielummin tuo, että sitä karvaa irtoaa vähän koko ajan. :)

    VastaaPoista

Jätähän kommentti, kiitos!